Handig om te weten als je te maken krijgt met schade
Wil je weten of de schade verhaald kan worden op het Waarborgfonds of misschien wel op de tegenpartij? Wil je advies als er sprake is van een aanrijding met een fietser/voetganger? Een diefstal melden? Op deze pagina lees je meer hierover.
Fietsers of voetgangers worden gezien als zwakkere verkeersdeelnemers. Omdat zij kwetsbaar zijn in het verkeer, kent de wet een speciale regeling bij een aanrijding met een motorvoertuig. Op basis van de leeftijd van de fietser is de eigenaar van het motorvoertuig geheel of gedeeltelijk aansprakelijk voor de schade van de fietser. Normaal moet je na een ongeluk bewijzen dat de tegenpartij aansprakelijk is. Dit geldt niet wanneer er een fietser of voetganger is aangereden door een motorvoertuig; auto, motor, bromfiets, snorfiets, etc. Volgens de wet is in dit geval de bestuurder van het motorvoertuig aansprakelijk, totdat de bestuurder kan bewijzen dat er sprake is van overmacht. Misschien onrechtvaardig...alleen de fietser of voetganger loopt wel meer risico op zwaarder letsel door bijvoorbeeld een auto of bromfiets.
Als je betrokken bent bij een ongeval met een voetganger of fietser, wordt je eerder aansprakelijk gesteld. Dan wanneer je een aanrijding hebt met een gemotoriseerd voertuig. Krijg je hiermee te maken? Neem dan contact met ons op. We kunnen jou advies geven en als het nodig is, begeleiden tijdens de schadeafwikkeling.
Ben jij zelf aansprakelijk voor een ongeval, dan nemen wij contact op met de tegenpartij en regelen we met hen de schade. Is de tegenpartij aansprakelijk voor het ongeval? Dan stellen wij de schade voor je vast en verhalen wij de diverse schadecomponenten op de tegenpartij. Met schadecomponenten bedoelen we:
Schade aan bijvoorbeeld de auto, brommer, snorfiets, elektrische fiets, etc.
Kosten voor vervangend vervoer.
Materiële schade. Denk bijvoorbeeld aan schade aan kleding. Op basis van de dagwaarde kunnen we de schade verhalen.
Letselschade. Lees meer hierover op de LeasePlan website, onder Rechtshulp.
Is je auto geparkeerd aangereden, maar weet je niet door wie? Is er iemand die kan getuigen dat jij de auto zonder schade hebt geparkeerd en met schade hebt aangetroffen? Dan kan de schade misschien verhaald worden op het Waarborgfonds. Voldoet de schade aan onderstaande voorwaarden? Vermeld dit dan bij het schademelden. Voorwaarden van het Waarborgfonds:
De schade moet veroorzaakt zijn in Nederland.
De schade moet door een motorvoertuig veroorzaakt zijn. Dit zal een expert bij de schadehersteller bepalen.
Binnen 14 dagen na het ongeval moet er aangifte zijn gedaan bij de politie.
Je moet minimaal één persoon op kunnen geven als getuige.
Je moet een Europees schadeformulier hebben ingevuld.
De reparatiekosten zijn hoger dan € 250.
Goed om te weten Het Waarborgfonds hanteert een eigen risico van €250. Alleen belasten we dit niet door, als extra service.